Sätt upp en lokal webbserver och WordPress på OS/X


MAMP ger dig möjligheten att på ett enkelt och smidigt sätt komma igång med en lokal webbserver för Mac.

MAMP står för Macintosh, Apache, MySQL och PHP. Det är ett program som gör det möjligt för oss med OS X som operativsystem att enkelt komma igång med en lokal webbserver. Här är en liten guide till hur du kommer igång med MAMP och även installerar WordPress på servern. Perfekt för att testa och utveckla WordPress-sajter lokalt.

1. Installera MAMP

MAMP InstallationsfönsterFörst ska du ladda ner MAMP från den officiella webbplatsen. MAMP kräver version 10.4.x eller senare av Mac OS X och väger in på 130 MB.

När din nerladdning är klar dubbelklickar du på filen och du får då fram installationsrutan för MAMP. Gör precis som du brukar när du installerar applikationer – dra MAMP-katalogen till din Program-katalog.

2. Konfigurera MAMP

MAMP InstallationsfönsterNär MAMP är installerat är det dags att starta programmet MAMP.app (Program/MAMP/MAMP.app) för att konfiguration. När applikationen startat klickar du dig vidare till Preferences.

Port
Standardporten som är inställd för MAMP är 8888 för Apache (webb) och 8889 för MySQL (databas). URL:en till din lokala webbserver kommer då att inkludera portnumret (http://localhost:8888/). Vill du komma undan portnumret i URL:en kan du ställa in port 80 för Apache (http://localhost).

Document root
Det sista du ska göra är att bestämma vilken katalog som ska fungera som rotkatalog för webbfilerna ska finnas. Detta görs under Apache-fliken.

3. Starta servrarna och skapa en databas

MAMP är igång!Nu är det bara att köra igång de lokala servrarna genom att klicka på ”Start Servers” i MAMP. När båda indikatorerna för Apache och MySQL är gröna betyder det att allt är som det ska.

När servern är startad ska startsidan för MAMP dyka upp i din webbläsare (om den inte gör det, klick på ”Open start page”). Eftersom WordPress kräver en databas för att installeras ska vi skapa en genom phpMyAdmin som följer med i MAMP. Länken till verktyget finns i navigationen.

MAMP är igång!När du har fått fram phpMyAdmin skapar du en ny databas genom att skriva in ett valfritt databasnamn under ”Skapa ny databas” och sedan använda knappen ”Skapa”.

4. Installera WordPress

Nu har du både en webbserver och en databasserver installerad samt en databas skapad för WordPress. Nu är det dags att installera WordPress och första steget är att ladda ner den senaste versionen – i skrivande stund är det 2.7 som gäller. När nerladdningen är klar, packa upp filerna och flytta de till rotkatalogen för webbservern (som du ställde in högre upp).

MAMP är igång!Öppna sedan din webbläsare och gå till http://localhost:port/ för att komma igång med den berömda 5-minutersinstallation av WordPress.

Du kommer att behöva fylla i den databasinformation som WordPress ska använda sig av och då använder du den databas som du skapat sedan tidigare. Databasnamn är alltså den databas du skapade, användarnamn och lösenord är root/root. Databashost ska vara standardvärdet, vilket är ”localhost”.

I nästa steg fyller du i bloggens namn och din e-postadress. Klicka på ”Install WordPress” för att slutföra installationen.

5. Grattis, WordPress ska nu vara installerat och redo att börja användas!