Intervju: Jonatan Fried, Fokus


Jonatan Fried är webbtekniker på nyhetsmagasinet Fokus som använder WordPress som publiceringsplattform.

Fokus är ett nyhetsmagasin i pappersform som utkommer en gång i veckan, men som även har en webbplats som nyligen blev utsedd till ”Sveriges fjärde bästa mediasajt” av Internetworld.

Det intressanta med detta, ur mitt perspektiv, är att Fokus använder WordPress som publiceringsplattform. Jag tog kontakt med Jonatan Fried, webbtekniker på Fokus, för att kunna ställa några frågor om deras webbplats och som ni kan se var han definitivt villig att besvara dem.

Missa inte tävlingen längst ner där du har möjlighet att vinna fyra nummer av Fokus.

– – –

Först, skulle du kunna presentera dig själv och din position på Fokus?

Jag heter Jonatan och tar hand om internetrelaterade saker på nyhetsmagasinet Fokus. Det handlar framför allt om att redigera och utveckla fokus.se, men det händer att jag skriver texter, producerar trycksaker och sånt också. Tidigare har jag jobbat med allsköns mediaproduktion, mycket web, grafisk design och text.

Hur länge har ni använt WordPress?

Sen september 2007. Innan dess var fokus.se i princip bara en tjänst för att beställa prenumerationer på tidningen. Med WordPress-installationen blev det en fullfjädrad magasinsajt.

Hur många är ni som arbetar med webbplatsens mer tekniska aspeketer och vad finns det för kompetens på området?

Det är bara jag som jobbar med hemsidan, och jag är knappast årets hacker. Men det faktum att vi använder öppna, väldokumenterade system med stora communities gör att jag snabbt och enkelt kan mecka med all kod på ett tryggt sätt.

Många tidningar och tidskrifter har plattformar som integrerar med varandra. Använder ni WordPress endast som publiceringsplattform för webben eller är det integrerat med andra system?

Det vore fantastiskt att integrera WordPress med Indesign via XML, och revisionshanteringen i 2.7 gör WordPress till ett utmärkt databasverktyg. Men i vårat fall är det nog inte värt att göra om hela produktionsflödet eftersom det är så pass välsmort som det är. Om vi började med ett rent papper skulle jag lätt förorda djup integration av WordPress i alla delar av produktionen, alltså även typ prenumerationshantering. Eftersom det handlar om produktionskritiska system vore det kanske lite känsligt att köra helt på vanliga webben, det är ett problem man skulle behöva lösa i så fall.

De områden där det finns mest att vinna på integration tror jag är de mer analoga arbetsflödena. Sånt som görs med mejl eller papper och penna borde kanske göras via kollaborativa webbaserade verktyg integrerade i WordPress. Idealet vore att använda WordPress som ett intranät med wiki, im, kalendrar, länkdumpar och så vidare.

En springande punkt är hur smidigt administrationsgränsnittet är att använda för redaktörerna. Vad har ni fått för feedback från era redaktörer och skribenter gällande WordPress administrationsgränsnitt?

Det fungerar väldigt bra. De flesta har ju erfarenhet av att posta saker på typ Blogspot eller Facebook, och är vana vid de designkonventionerna. Jag har inte stött på ett enda gränsnittsrelaterat problem. Vanligaste problemet för användarna är glömda lösenord.

Har ni utvecklat någon egen funktionalitet i form av till exempel tillägg eller har ni gjort några större förändringar i koden

Byrån Good Old har gjort några smidiga plug-ins, till exempel en som håller reda på publiceringsdatum för pappersutgåvan som gör det lätt att bläddra i arkivet utifrån tidningsnummer. Själv har jag massakrerat kärnan, både front- och backend, på ett blasfemiskt men funktionellt sätt.
”Öppen kod ger frihet att utveckla efter egna behov, det gör det möjligt att investera i utveckling istället för i licensavgifter”
Hur gick bestämmandeprocessen till när ni valde att satsa på WordPress som publiceringsplattform? Vilka fördelar och nackdelar har plattformen jämfört med de kommersiella plattformar som finns på marknaden?

Öppen kod ger frihet att utveckla efter egna behov, det gör det möjligt att investera i utveckling istället för i licensavgifter. Det tar nolltid för oss att göra saker med sidan, utan att några förhandlingar, fakturor och annat tråkigt står i vägen. WordPress har också en gigantisk community kring sig vilket innebär att utvecklingstakten är väldigt rask, och funktionalitet i form av plug-ins finns tillgänglig i massor, utan att den behöver specificeras och önskas. För egen del har jag svårt att se fördelarna med de kommersiella leverantörerna och skulle väldigt ogärna jobba i ett stängt system.

Tror du att fler tidningar och tidskrifter kommer att upptäcka fördelarna med att använda WordPress som publiceringsplattform och röra sig bort mot de mer traditionella plattformarna?

Ett välkonfigurerat WordPress kan göra allt som svenska tidningar gör och mer därtill, på ett bättre och billigare sätt än de kommersiella systemen. Men man får inte glömma andra open source-system. De som har mycket resurser för utveckling och internetvana redaktörer borde kanske satsa på Drupal, som är en otroligt kapabel plattform.

Tittar man på tillväxten för WordPress och Drupal är det tydligt att öppna system har mycket vind i sina segel just nu. Jag tror och hoppas att fler inser fördelarna med att använda öppen kod. Oavsett om det är Open Office, WordPress, Drupal eller Firefox. Däremot tror jag att de som redan investerat tungt i en viss plattform drar sig för att byta eftersom det tar lite tid och folk måste lära om sig. Till exempel använder typ alla företag Microsoft Office trots att det är vida underlägset sina öppna alternativ.

Nyligen släpptes WordPress i version 2.7, men en snabb undersökning av er webbplats visar att ni använder version 2.2.2. Planerar ni att uppdatera till den senaste versionen?

Absolut, det är bara fråga om att hitta ett lämpligt tillfälle, och hinna göra all hemmasnickrad funktionalitet framåtkompatibel.

Hur står sig WordPress när det gäller prestanda? Har ni märkt av några problem på det området?

Vi har haft vissa problem vid extremt stora trafikspikar. WordPress har då ätit upp allt minne på servern tills den kraschat. Om det är dålig cache, friktion med hostingen, läckande (icke wordpress-relaterade) script eller det faktum att vi använder det antika 2.2.2 är inte utrett ännu.

Har ni någon gång känt att ni har begränsats av ert plattformsval?

Nej, inte alls. Jag älskar WordPress och har aldrig velat göra något med sidan som inte går att göra där. Men hade vi varit större, haft mer innehåll och mer resurser hade Drupal varit ett starkt alternativ.

– – –

Ett stort tack till Jonatan för att han ställde upp och besvarade mina frågor! Som jag utannonserade högre upp så ställer Fokus upp med priset till en tävling där du kan vinna fyra nummer av deras magasin. Det enda du behöver göra är att skriva en kommentar till inlägget och du är med i utlottningen.