Eget utseende för databasfel


I förgående inlägg förändrade vi utseendet på WordPress-inloggningen, idag är det dags att sätta vår egna prägel på den felsida som dyker upp när WordPress inte kan nå MySQL-databasen vilket tyvärr händer oftare än vad man skulle vilja.

Sedan version 2.3.2 av WordPress finns möjligheten inbyggd att på ett enkelt sätt att kunna ändra denna felsida, vilket förhoppningsvis kan öka chanserna till att besökarna kommer tillbaka. Standardmeddelandet ”Error establishing a database connection” inbjuder inte precis till nya försök att nå webbplatsen.

Hur gör man detta då? Skapa en fil med namnet db-error.php och fyll den med valfritt innehåll, ladda sedan upp den till katalogen /wp-content/. Svårare än så är det faktiskt inte. Jag själv tog inspiration av den inloggningssida jag skapade igår och skapade under kvällen min egen felsida.

  • Skriv ut de direkta adresserna om du använder externa filer (till exempel http://www.andreaskarman.se/css/1.css). Eftersom databasen inte är kontaktbar fungerar inte heller PHP-anrop som < ?php bloginfo(’stylesheet_directory’); ?>.
  • Ett tips kan vara att erbjuda en länk till ditt RSS-flöde så att besökarna kan bli notifierade när webbplatsen är uppe igen eller länka dem vidare till ditt Twitter/Bloggy/Jaiku-konto.
  • Vill få ett e-post varje gång en besökare möts av felsidan? Yoast tipsar om hur du kan göra det.

Om du har gjort ett eget felmeddelande för din WordPress-installation får du gärna länka till den i kommentarerna!