Förbättra sökfunktionen i WordPress


WordPress sökfunktion är en av plattformens svagaste sidor. Men misströsta inte – det finns tillägg som gör det enkelt att förbättra sökningen och nu är det dags att visa hur vi kan göra sökningen på din blogg eller din webbplats till en fröjd för dina besökare, men även göra det enkelt för dig att följa upp hur besökarna använder sökfunktionen.

Släpp loss sökfunktionen

Ovanstående underrubrik är en flört med tillägget Search Unleashed, mitt förstaval när det kommer till att utöka funktionaliteten för WordPress-söket. Det finns bland annat möjlighet att välja vad som ska inkluderas i sökningarna, fulltextsökning, markering av sökterm i sökresultaten (även för besökare från sökmotorer). Du har även möjlighet att exkludera innehåll från sökningen, innehåll som du inte vill visa.

Användarvänliga permalänkar

Nice Search byter ut de dynamiska strängarna i webbadressen för sökningarna mot permalänkar. Knappast livsviktigt, men är du av samma uppfattning som undertecknad – att det är de små sakerna som gör det kan det vara intressant att installera tillägget. Du måste ha mod_rewrite aktiverat för att tillägget ska fungera.

Sökningar utan Nice Search får följande URL: http://www.doman.se/?s=WordPress

Sökningar med Nice Search har följande URL: http://www.doman.se/search/wordpress

Fånga upp stavfel


WordPress-gurun Yoast har skapat tillägget Search Suggest som ger förslag på stavfel i dina sökningar eller relaterade sökningar från Yahoos API. Ladda och aktivera tillägget och följ instruktionerna för att implementera tillägget på din söksida. Detta fungerar dock bäst för engelskspråkiga webbplatser, då alla termer som hämtas är på engelska.

Hjälp dina besökare

Tillägget Autocompleter ger förslag på söktermer i realtid med JS-biblioteket jQuery och AJAX-funktionalitet när dina besökare skriver i sökfältet. Förslagen hämtas från webbplatsens kategorier och etiketter.

Vill du även inkludera inläggstitlar bland sökförslagen finns en liten guide i denna kommentar.

Statistik, förbannad statistik och ännu mera statistik

Nu när vi har förbättrat din sökning kan det också vara en idé att på ett bättre sätt kunna följa och analysera hur dina besökare använder din webbplats sökfunktion. Använder du redan Google Analytics kan du använda applikationens inbyggda funktionalitet för att göra följa sökningarna. Så här gör du för att aktivera sökmätningen:

1. Logga in på ditt Google Analytics-konto
2. Klicka på ”Edit” för den webbplatsen du vill använda
3. Klicka på ”Edit” igen i toppen av det högre hörnet i den första rutan
4. Du ska nu vara på sidan ”Edit profile information”
5. Under rubriken ”Site Search”, klicka på ”Do track site search”
6. I textfältet som dyker upp, ”Query Parameter” skriver du in ”s” (utan citationstecken)
7. Tryck på Save Changes
8. Google Analytics mäter nu dina sökningar

Vill du inte använda Google Analytics för detta syfte finns det tillägg som också mäter sökstatistiken. Jag rekommenderar dig att ta en titt på Search Meter som också har möjlighet att på din webbplats lista de populäraste sökningarna och de senaste sökningarna.

Externa resurser