Automatisk WordPress-backup till Amazon S3


Jag har tidigare skrivit om hur man kan använda tillägg för att schemalägga backup av din databas, men för dig som vill ta det ett steg längre finns det möjlighet att använda det populära molnet genom Amazon S3 och WordPress-tilllägget WP S3 Backup för att automatiskt säkerhetskopiera innehållet i din databas och på din FTP-server.

Varför ska man då använda Amazon S3 för sin WordPress-backup?

  • Enkelt – Jag hade min alldeles egna backup-lösning för WordPress uppe på 10 minuter, utan några förkunskaper om Amazon S3 och liknande tjänster. Att komma åt mina backuper tar bara några sekunder med ExpanDrive.
  • Tillgängligt – Amazon är stabilt. Större företag som Microsoft använder deras tjänst och hittills har inga större problem dykt upp.
  • Snabbt – Amazon är snabbt. För mig känns det mer som en andra hårddisk än en FTP-server.
  • Prisvärt – Visserligen kostar det pengar, men jag har räknat ut att min daglig backup av denna blogg på årsbasis kommer att kosta några hundralappar per år. I mina ögon inte mycket för en väldigt stabil backuptjänst.

Det finns också möjlighet att använda Amazons webbtjänster för andra syften, till exempel använda den som resurs för bildfiler och genom det minska resursanvändningen på din egen webbserver, men det kommer att vara ämnet för framtida inlägg.

Registrera dig på Amazon Simple Storage Service (S3)

Amazon S3Först och främst, kom ihåg att Amazon S3 är en tjänst som kostar pengar och kostnaden baseras bland annat på mycket trafik du skickar till och från tjänsten och inte beroende på hur mycket utrymme du använder. Se till att kolla prislistan och använd den kalkylator som finns tillgänglig för att räkna på hur mycket det kan kosta.

När du bestämt dig för att använda Amazon S3, är det bara att skapa ett konto och sedan aktivera Amazon Simple Store Service (S3) på ditt konto (här krävs det att du fyller i kontokortsinformation).
Amazon S3 Signup
När du aktiverat Simple Store Service behöver du gå in under ”Your account” och sedan ”Access Identifiers” för att ta fram ”Access Key ID” och ”Secret Access Key” (kräver generering) som krävs för aktivering av backup-tillägget.
Amazon S3 Access Keys
När detta är klart kan du gå vidare till nästa steg, som rör uppsättningen av att automatiskt skicka backuperna från WordPress.

Installera och konfigurera tillägget

WordPress-tillägget som automatiserar backupen heter WP S3 Backup och är precis så enkelt och smidigt som ett tillägg ska vara. Ladda ner tillägget och ladda upp katalogen till katalogen /wp-content/plugins. Aktivera det genom WordPress administrationspanel och gå sedan in under ”Inställningar” och ”S3 Backup”.
WP S3 Backup
AWS Access Key och AWS Secret Key får du från S3-kontrollpanelen och sedan ska du välja en befintligeller skapa en ny ”Bucket” att placera backupen. Du har möjlighet att välja frekvensen på backuper (per dag, per vecka, per månad) och även vilka delar av bloggen som ska inkluderas.

Klicka på ”Save Changes” för att sätta igång tilläggets process.

Inkludera uppladdat material i backupen

Jag märkte direkt att backup-filerna som sparades på Amazon S3 inte innehöll de bilder och dokument som ligger i katalogen wp-content/uploads/, vilket man gärna vill ha med. På tilläggets inställningssida kunde man inte heller välja detta.

Det som återstod var att göra en djupdykning i filen wp-s3-backups.php och väl upptäckte jag att stödet för att säkerhetskopiera det uppladdade materialet hade kommenterats bort och efter att ha ordnat det fungerade det smärtfritt.

Rad 171 – Befintlig kod
[sourcecode language=’php’]

[/sourcecode]

Rad 171 – Ny kod
[sourcecode language=’php’]

[/sourcecode]

Rad 249 – Befintlig kod
[sourcecode language=’php’]
//if ( in_array(’uploads’, $sections) ) $backups = array_merge($backups, WPS3B::rscandir(ABSPATH . ’wp-content/uploads’));
[/sourcecode]

Rad 249 – Ny kod
[sourcecode language=’php’]
if ( in_array(’uploads’, $sections) ) $backups = array_merge($backups, WPS3B::rscandir(ABSPATH . ’wp-content/uploads’));
[/sourcecode]
När du editerat och laddat upp filen på din FTP-server ska du nu ha möjlighet att kryssa för ”Uploaded content” i tilläggets inställningar.

Observera att detta steg inte är rekommenderat om du känner dig osäker på att editera PHP-filer.

Kom åt Amazon S3 med ExpanDrive

ExpanDriveFör att enkelt komma åt dina säkerhetskopieringar på Amazon S3 är min rekommendation att använda applikationen ExpanDrive som fyller sin funktion alldeles utmärkt.

I grunden är det en applikation för att kunna koppla upp till en FTP-server precis som du får tillgång till en extern hårddisk, men tillsammans med gårdagens version 2.0 av applikationen tillkom även S3-stöd.

Du kan testa programmet fritt i 30 dagar och sedan kostar det $39.95 för Mac-versionen. Det finns en PC-version, men där har stöd inte kommit för S3 ännu.
ExpanDrive