WordPress i underkatalog


Dags att titta på hur man flyttar WordPress till en underkatalog på din webbserver, men fortfarande behåller din URL-struktur. Den främsta fördelen är att du får en bättre struktur på din FTP-server, medan visningen för besökarna fortfarande är densamma. Implementeringen finns beskriven på engelska i WordPress Codex under Giving WordPress Its Own Directory, men här får du alla steg på svenska.

transmit-underkatalog

Instruktioner

 1. Skapa katalogen där WordPress-filerna ska ligga, förslagsvis med namnet wordpress på din webbserver.
 2. Gå in i WordPress-administrationen och förflytta dig till ”Allmänt” under ”Inställningar”.
 3. I rutan ”WordPressadress (URL)” byter adressen till den nya källan för dina WordPress-filer (exempel http://www.dindoman.se/wordpress).
 4. I rutan ”Bloggadress (URL)” skriver du in adressen som din blogg ska använda sig av (exempel http://www.dindoman.se/).
 5. Uppdatera dessa inställningar genom att klicka på ”Spara ändringar”. Du kommer förmodligen att mötas av felmeddelanden – strunta i dem, de ska dyka upp.
 6. Flytta dina WordPress-filer till den nya katalogen som du skapade i det första steget.
 7. Efter att flytten är färdig, kopiera filerna index.php och .htaccess från den skapade katalogen till rootkatalogen (som du flyttade filerna från).
 8. Öppna den flyttade filen index.php i en texteditor.
 9. Byt ut följande rad:
  require('./wp-blog-header.php');
  mot
  require('./wordpress/wp-blog-header.php');
 10. När du sparat filen, logga in på WordPress-administrationen som du nu hittar under dindoman.se/wordpress/wp-admin.
 11. Ifall du använder Permalänkar, gå till ”Permalänkar” under ”Instälningar” och uppdatera permalänksstrukturen. Ifall din .htaccess-fil har skrivrättigheter kommer WordPress att automatiskt uppdatera filen, men om skrivrättigheterna inte finns måste du manuellt uppdatera din .htaccess-fil med koden som WordPress genererar.
 12. När detta är klart, ska du kunna besöka www.dindoman.se och din blogg ska fungera som normalt, med WordPress-filerna i en egen katalog.