Allers Förlag, ett förlag som använder WordPress


Tidigare har jag skrivit om mediaföretag som använder WordPress och ett av dessa företagen som jag skrev om var Allers Förlag, det svenska tidningsförlaget med publikationer som Svensk Damtidning, Hänt Extra, Se & Hör, Elle och Café i stallet. Under SSWC på Tjärö sprang jag ihop med Jonas Nordström på ovan nämnda företag och vi hade en snabb pratstund sent på lördagskvällen, främst kring WordPress.

Jag tyckte att vi skulle ta och utveckla det i en liten intervju för er bloggläsare och WordPress-intresserade – här har ni den!

Intervju med Jonas Nordström, Allers Förlag

Vem är du, Jonas?
– Jonas Nordström, jobbar som teknisk projektledare på Aller Internet sen januari 2008

När tog ni beslutet att börja använda WordPress i er organisation?
– På våren 2008

Hur såg beslutsprocessen ut när Allers Förlag valde att satsa på öppen källkod och WordPress, istället för tidigare kommersiella plattformar? Vilka fördelar och nackdelar har plattformen jämfört med de kommersiella plattformar som finns på marknaden?
– Vi hade en del problem med våra befintliga sajter, i EpiServer. Både prestandan och stabiliteten på tjänsterna var för dåliga och vi satt i knät på konsultfirmor som var de enda som i detalj visste hur systemen fungerade. Vi ville förenkla processen och satsa på open source-programvara. Vi testade en del olika CMS-system och fastnade för WordPress för vår första nya sajt, chic.se och det är ett beslut vi inte ångrat.

Tror du att fler tidningar och tidskrifter kommer att upptäcka fördelarna med att använda WordPress som publiceringsplattform och röra sig bort mot de mer traditionella plattformarna?
– Ja, det tror jag, men inte alla. Jag tror det blir svårt för stora redaktioner att helt gå över till WordPress som publikationssystem, och orsakerna är nog mer politiska än tekniska.

Gör ni någon egen utveckling för WordPress, eller använder ni ett externt bolag för detta?
– Vi gör all utveckling själv.

Vad för typ av egen funktionalitet till WordPress har ni utvecklat eller kommer att utveckla i framtiden?
– Vi har gjort en del plugins för blädderfunktion, annonshantering och andra specialwidgets. Ibland vill man att viss funktionalitet ska hänga tajt ihop med temat, därför har vi en del av funktionaliteten i functions.php, bland annat omskalning av bilder för förstasidan.

Är det någon upplevd tidsskillnad i utvecklingsstid för nya projekt gentemot tidigare plattformar?
– Gud ja. Allt går så otroligt mycket fortare i WordPress, vi har också medvetet försökt hålla nere funktionaliteten på sajterna just för att korta ner utvecklingstiden (och för att få stabilare produkter …)

Vilka är de största fördelarna med att använda WordPress inom Allers Förlag?
– Enkelt för redaktörerna, det är en MYCKET stor fördel för oss. Stabil plattform. Vi har kontroll över hela systemet. Stor community, det är enkelt att få hjälp och det finns en sjukt stor flora av plugins och teman.

När vi träffades på SSWC diskuterade vi bland annat prestandafrågan. Hur upplever du att WordPress fungerar i jämförelse andra publiceringsplattformar vid hög trafik?
– WordPress är inte blixtsnabb out-of-the-box, å andra sidan kan jag inte säga något system som är markant snabbare. Om man kodar sitt tema ordentligt, minimerar antalet http-anrop och installerar en bra cache-lösning så får man en högpresterande webbtjänst, även under hög last.

Vi har dessutom bytt webbserver till nginx och låter den cachea aggressivt, allt för att maximera prestandan. Vi har mer kvar att göra när det gäller kodoptimering tyvärr.

För en tid sedan kom information från Matt Mullenwegg om att de två plattformarna WordPress och WordPress MU kommer att slåss ihop. Hur tror du att det kommer att påverka framtiden för WordPress?
– Ja, det är underbara nyheter, vi har tidigare använt wp-hive eller andra speciallösningar för att slå ihop flera ”bloggar” i samma wp-installation. Nu kommer vi antagligen att våga satsa på wpmu, tidigare låg den ju flera releaser bakom och hade sämre stöd för plugins än vanliga wp. WordPress håller på att bli en mer mogen plattform helt enkelt.

Har ni själva funderat på att bidra aktivt till WordPress-communityn i någon utsträckning?
– Ja, det vill jag mycket gärna. Vi har översatt en del plugins, men vi har inte skickat upp några egenutvecklade plugins till WordPress.org
än. Bättring utlovas.

Allers Förlags webbplatser som använder WordPress

Fotnos: Jag har tidigare intervjuat Jonathan Fried på tidningen Fokus om deras val av WordPress som publiceringsplattform.