Det här är de verktygen vi på We Up North använder när vi bygger och underhåller webbplatser för våra kunder.
Syftet är att dela med oss av vårt arbetssätt för andra som arbetar med WordPress och webbprojekt. Tweeta gärna tips till @andreaskarman.
WordPress
Jag förutsätter att ingen närmare förklaring krävs för det som sedan en flera år tillbaka är världens största publiceringsplattform. Förutom WordPress använder vi ett antal utvalda tillägg, vilket jag säkert kommer komma tillbaka till i senare inlägg.
Trello
För projekthantering har vi på senare bytt till Trello från trotjänaren Basecamp. Den största anledningen till bytet är att Trello är enklare att använda och förstå.
Github
För versionshantering av våra WordPress-projekt använder vi Git genom Github. Modellen som vi använder när vi arbetar med versionshantering följer denna artikel: A successful Git branching model.
Capistrano 
Just nu använder vi en modifierad version av wp-deploy, ett WordPress-ramverk för Capistrano 3 för att leverera kodförändringar till test- och produktionsmiljöer. Ramverket har också stöd för databasmigreringar och synkning av uppladdade filer mellan flera miljöer. Modifieringarna vi har gjort handlar främst om kompatibilitet med W3 Total Cache.
Pingdom
Vi använder Pingdom för att övervaka våra kunders webbplatser, både för att testa om de är tillgängliga och om svarstiderna skulle öka. Vid problem skickas notifiering till oss (och i vissa fall till kunderna) via SMS och e-post så att vi snabbt kan sätta in åtgärder.
Sentry
När vi arbetar med löpande drift och underhåll använder vi Sentry för felövervakning. Vi kan snabbt få reda om WordPress spottar ut några fel och för vilka felet uppstår för, både när det gäller PHP och JavaScript.
Slack
Slack är spindeln i nätet. I projektets egen kanal sköter vi den snabba kommunikationen samt samlar de viktigaste notifikationerna från WordPress, Trello, Capistrano, Github, Pingdom och Sentry.
Resultatet blir att vi och våra kunder kan hålla reda på det som händer på olika fronter i projektet – direkt genom webbläsaren, via e-post eller i mobiltelefonen.