Få WordPress att hantera 404-fel korrekt


404-fel, WordPress
404-illustration av Bret Victor

Redirect Canonical är en viktig SEO-funktion i WordPress som försöker se till att besökare hamnar på rätt URL för en viss förfrågan. Men olyckligt nog är den också skyldig till att WordPress hanterar 404-fel på ett felaktigt sätt.

Om ni klickar på följande URL bör ni skickas till min 404-sida, eftersom URL:en inte finns.
https://andreaskarman.se/woocommerce/

Men WordPress omdirigerar (301) istället den felaktiga URL:en till ett innehållsobjekt med snarlik permalänk.
https://andreaskarman.se/woocommerce-google-shopping/

Redirect Canonical försöker gissa sig till var den ska skicka förfrågningen, baserat på en WP Query som jämför den felaktiga URL:en mot permalänkarna i databasen och omdirigerar till den första tillräckligt bra matchningen.

En felaktig URL ska direkt leda till ett 404-fel.

Besökaren skickas till en 404-sida och felet loggas. Det ska inte leda till WordPress först försöker gissa sig till var förfrågningen ska genom ett bristfälligt försök till matchning, risken är överhängande att det blir fel.

Har du mycket trafik kan det också resultera i att din webbplats blir långsammare eftersom varje 404-fel resulterar i en ny förfrågan mot databasen.

Lösning för WordPress 404-fel

Genom att lägga till följande filter i functions.php i ditt tema förhindrar vi att WordPress försöker omdirigera vid 404-fel.

Om du hellre vill använda ett tillägg som gör samma sak kan du ladda ner och aktivera Disable URL Autocorrect Guessing i WordPress.